В момента се работи по изграждането на Водното огледало. Островчето

...
 В момента се работи по изграждането на Водното огледало. Островчето
Коментари Харесай

Появи се Водното огледало на Шишковата градинка


 

В момента се работи по построяването на Водното огледало. Островчето в центъра на зоната е озеленено, а археологията, която ще бъде експонирана, се съхранява на закрито, до момента в който бъде построен стъкления капак от бронирано стъкло. Част от неповторимото историческо завещание е приспособено в зоната за отдих. 

Припомняме, че ремонтът на Шишковата градинка е по план " Естетизация и рационализация на градската среда във Варна ". Той обгръща ул. " Михаил Колони “ и пл. " Екзарх Йосиф “, където бе осъществено преасфалтиране, ремонт и замяна на уличното осветяване. Община Варна обезпечи средства за в допълнение изследване и социализация на откритата археология на пл. " Екзарх Йосиф “, където бе открита част от късноримска крепостна стена на античния Одесос. С оглед запазване на културно-историческото наследство  бе предоставено да бъде направен план за експониране на стената. Той планува слагане на археологията под триплексово бронирано стъкло, разгласи преди време Тихомир Тимов, началник на плана. 

Общата стойност на ремонта е  1 386 500 лева,  осигурени по Оперативна стратегия " Региони в напредък " и съфинансиране от община Варна.

Ето какво споделя историята за атрактивната зона в центъра на Варна:

Площад " Екзарх Йосиф " е един от дребните варненски площади с импозантна архитектура и кръгла форма, прочут повече на варненци с името " Шишковата градина ", по името на известния варненски доктор – доктор Данаил Шишков, с чиято дейна работа и социална дейност  площадът е завършен в днешния си тип.

Шишковата градина се намира в централната градска част, събирайки улиците " Михаил Колони ", " Стефан Караджа ", " Преспа ", " Одрин ", " Св. Климент ", " 27 юли " и " Стефан Богориди ". В исторически проект, площадът събира и границите на три варненски махали – арменска, гагаузка и гръцка.

Понастоящем площадът има кръгла форма, към него е завършен авто път, а центърът на пространството е облагороден с редкия за Варна дървесен тип рожков. Тук има и чешми с минерална вода. Архитектурата към площада е от 20-те и 50-те година на предишния век.

Според историческата справка, още в годините на османската власт в средата на ХІХ в. на това място се образува площад, който е бил безредно застроен в краищата си и не е имал кръгла форма. Това е бил така наречен " Ченгене пазар ", едно от оживените места в града, където е кипяла търговия. Близостта с пристанището и морето предпоставила и развиването на кръчмарството. Тук отворили порти голям брой страноприемници с кръчми, където се предложили най-хубавите гагаузки виновност от варненския край.

Площадът не е бил затрупан с калдаръм и е било прашно място през лятото и кално в дъждовни дни. Сградите към " Ченгене пазар " били най-вече двуетажни дървени постройки с дълбоки каменни мазета. По-голямата част са съборени през 20-те година на предишния век. След Освобождението на България от турска власт през 1878 година и с приемането на първия общ градоустройствен проект през 1897 година стартира и облагородяването на " Ченгене пазар ".

Инж. Павел Каракулаков дава концепцията за основаване на кръгообразен площад, който да контролира придвижването на файтоните и каруците от близките улици. Идеята е призната от варненската община и до 1912 година площадът придобива днешните си контури. След превъзмогването на икономическата рецесия, която следва Първата международна война, през 20-те година на ХХ в. стартира да се осъществя и строителство към площада. Все още правели усещане непокритите с паваж пътища и незалесените площадни пространства.

През 1926 година варненският акушер-гинеколог доктор Данаил Шишков закупува огромен имот земя и разпорежда на инж. Георги Бърнев строителството на най-високата по това време постройка във Варна " Курортен дом Здраве " – частна клиника с интернат за летовници. Възмутен от положението на площада, доктор Шишков закупува дялан камък за тротоарите и гранитни павета. Той управлява и работата на строителите. Общината ангажира Антон Новак със залесяването на площада с дървета рожков, които варненският проектант Дабко Дабков закупува от Италия.

През 1928 година площадът е открит. Поради инициативността на доктор Шишков и дарителството на средства, измежду варненци този площад стартира да се назовава " Д-р Шишковата градина ". През 20-те година се появяват и голям брой други постройки, част от които съществуват и са монументи на културата, като блестят с истинска необарокова и арт деко архитектура. През 50-те година на предишния век след установяването на комунистическата власт и възприемането на архитектурните стилове от Съюз на съветските социалистически републики, на площада се появяват жилищно-строителни кооперативни жилища, завършени в духа на така наречен социалистически класицизъм. Поради съществуването на минерална вода под целия град през 1999 година на площада са издигнати три чешми за свободно прилагане от варненци.

При изкопни работи е открита, че под площада минава част от северната крепостна стена на римския Одесос.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР